Tiny House van Steven & Leanne

Geplaatst op 10 maart 2020

Hoe het begon…

Welkom bij deze allereerste blog. Via deze website willen wij ons verhaal vertellen aan iedereen die het leuk vindt meer te lezen over tiny wonen of er misschien zelf al wel mee bezig is. Het was en is nog steeds één groot en leer-en uitzoekproces en wij hopen met onze ervaringen anderen een beetje op weg te helpen in hun zoektocht.


We zullen blogs gaan schrijven over het klein wonen zelf, de verschillende technieken en al het andere wat erbij komt kijken. Dus stap voor stap willen we jullie meenemen in ons avontuur. Laten we beginnen bij het begin, in 2018.


Wij woonden in een rijtjeshuis van zo’n 90 vierkante meter met een groot balkon en een eigen parkeerplaats in de gezamenlijke garage.

We waren toen al bezig met het verder verduurzamen van de woning, welke al een A-label had door de isolatie, dubbel glas, hr-ketel met vloerverwarming, wtw-unit en zonneboiler.

Zelf hadden we 9 x 290wp zonnepanelen op het platte dak geplaatst waarmee we voldoende stroom opwekten om de rekening te salderen.

Toch wilden we meer doen, wat botste met het VvE beleid.

We begonnen in die tijd steeds kritischer naar onze woning te kijken op het gebied van duurzaamheid, kosten, grootte en sociale waarden, maar wisten niet zo goed wat we dan wel wilden.


Advertentie

Totdat we onverwachts, eind januari 2018, een advertentie over Tiny House project Duinvallei voorbij zagen komen. We hadden al wel eens gehoord van kleine huisjes en duurzaam wonen, maar door de drukte van alledag waren dat niet meer dan vermakelijk verhaaltjes over duurzaamheid en minimalisme en deden we daar verder niets serieus mee. We hadden ook nooit gedacht dat zoiets hier in de buurt gerealiseerd zou kunnen worden.


Na het lezen van de advertentie, waar we al gelijk enthousiast van werden, beseften we ineens dat het toch een serieuze optie was.

We hadden echter nog maar twee weken om op de advertentie te reageren en besloten snel aan de slag te gaan om zoveel mogelijk inspiratie en informatie op te doen, om te kijken of dit echt iets voor ons zou zijn.


We keken filmpjes op Youtube van andere tiny houses en ons enthousiasme werd alleen maar groter. De verschillende karakteristieke bouwwerken en indelingen zagen er indrukwekkend en voldoenend uit.

Maar als vrachtwagenchauffeur en grafisch vormgever zagen we het toch niet voor ons om zelf zoiets in elkaar te bouwen, dus gingen we opzoek naar een bouwer die we toevallig niet ver bij ons vandaan vonden.

Ties Bosman van Your Tiny House in Leiden had al ervaring met verschillende ontwerpen en kon ons goed adviseren in de verdere voorbereidingen.

We konden meteen komen kijken in de werkplaats waar hij bezig was met de bouw van een ander tiny house en we kregen er meteen een goed gevoel bij.


Toen we thuis kwamen ging Leanne aan de slag met het maken van ontwerpen in sketch-up en Steven hield zich bezig met het schrijven van de ‘sollicitatiebrief’.


Na een paar weken kwam het bericht van initiatiefnemers Chris en Annemiek dat we uit tientallen inschrijvingen waren uitgekozen om kennis te maken bij hen thuis en ons plan toe te lichten.


Eind maart belde Annemiek om te vertellen dat wij definitief één van de 8 plekjes hadden gekregen. Toen werd het allemaal toch wel heel echt en geloof je even niet dat je dit werkelijk gaat doen. Spannend, leuk, onwerkelijk en toch ook wel een beetje eng. Je gaat alle vastigheid die je hebt loslaten voor iets waarvan je nog niet weet hoe dat in het echt gaat zijn.


Ontwerpen

Vanaf dat moment gingen we er vol voor, en dat was een hoop werk; er waren best wat eisen vanuit het project waar we rekening mee moesten houden.


•    Het huis dient gebouwt te zijn op een trailer en kan vervoerd worden over de openbare weg.

•    Het huis is maximaal 3m bij 10m, de standplaats is maximaal 50m2.

•    De woning moet zelfvoorzienend kunnen functioneren.


Verschillende ontwerpen lieten zien dat het logisch indelen van een complete woning binnen 30m2 best een uitdaging is. Ook omdat we toch een behoorlijk grote woonruimte gewend waren en zelf hadden we ook een behoorlijk lijstje met bepaalde eisen voor in het ontwerp:    


•    Een gescheiden woon/slaapkamer, zodat we elkaar niet in de weg zouden zitten, vanwege onze verschillende slaaptijden.

•    Een slaapkamer waar je kunt staan (kwam later in het ontwerp) en ons eigen bed meenemen.

•    Zo duurzaam mogelijk qua uitstoot.
•    Niet teveel inleveren op comfort en gemak zoals een lekkere bank, een eettafel, een wasmachine en een redelijke keuken met apparatuur.

•    Het moest zoveel mogelijk ‘af’ zijn bij oplevering.


Na zo’n 10 tot 20 ontwerpen, steeds wat meer aangepast, kregen we alles op z’n plek zoals dat voor ons het beste zou werken.


Ties gaf bouwkundig en bouwtechnisch advies en zette in het definitieve ontwerp de puntjes op de i.


De trailer

De opbouw was gebaseerd op een ruimte van 9,5 meter lang, 3 meter breed en totaal 4 meter hoog. Dit zijn toch wel flinke maten voor een tiny house op een trailer.

De meeste trailers zijn niet breder dan 2,55 meter en mogen belast worden tot 3500kg.

Om dit op een standaard trailer te zetten vonden wij zelf niet verstandig, dit is toch de fundering van het huisje.

Dus gingen we op zoek naar een geschikte trailer, een zoektocht die vele malen moeilijker bleek dan we hadden verwacht.


We hadden ons voorgenomen om gebruik te maken van een landbouwaanhangwagen. Volgens de wet kan een landbouwtrailer langer en breder zijn en zwaarder belast worden.

Een nadeel kan zijn dat zo’n trailer tot het langzaamverkeer behoort, waardoor het dus niet over de snelweg mag rijden (uitzonderingen daar gelaten).


Helaas was het vinden van de juiste trailer niet zo makkelijk. Via allerlei doodlopende wegen en gesprekken met carrosseriebedrijven, kwamen we uiteindelijk op internet een schamelwagen tegen voor een ander tiny house van 3 meter breed. Alleen bevatte het geen remsysteem en een schamelwagen heeft ook meer last van torsiekrachten bij het rijden.

Toch maar even contact opgenomen met de ontwerper van deze trailer: Yvo van der Meulen Engineering.


Dat bleek het juiste zetje dat we nodig hadden. Yvo wilde ons graag helpen met het ontwerpen van een nieuwe, op onze wensen aangepaste trailer, maar voor geschikte assen en wielen moesten we nog even verder zoeken.

En André van Wout Hogervorst VOF in Noordwijkerhout, regelde de assen en wielen en besteedde, in verband met tijdgebrek, de las-werkzaamheden uit aan Mulder Wagenbouw.


Het uitgebreide verhaal over onze trailer kun je lezen in deze blog


Ondertussen hadden we, na een paar vertraagde maanden, ook bij Ties Bosman een definitieve tijdsperiode voor ons huisje ingepland. De bouw zou begin december 2018 starten in zijn loods.









De installaties

Ondertussen konden wij ons gaan bezig houden met de techniek, zoals de verwarming, de stroomvoorziening, de waterzuivering, etc.


We wilden graag zoveel mogelijk uitstootvrij verwarmen en hebben gekozen voor een warmtepomp i.c.m. thermodynamische panelen en vloerverwarming, die volledig op (groene) stroom draait. Tevens verwarmt dit systeem ons tapwater. 


Voor het elektrasysteem kwamen wij in contact met Arnoud van The Offgrid Factory in Amsterdam. Hij koos, vanwege onze elektrische verwarming, voor ons een serieus systeem van Schneider Electric bestaande uit: Inverter/charger, laadregelaar, 2x 3.5 kWh accu’s, een monitoringssysteem en 12 zonnepanelen.

De meeste installatiewerkzaamheden konden ze op eigen locatie verrichten en later als een pakket in de woning plaatsen.


Het volgende onderwerp wat we moesten uitzoeken, was een regenwateropvang en waterzuiveringssysteem.

Ties Bosman kon ons hier ook bij helpen. Hij had al meerdere van die systemen geplaatst en dit scheelde ons dus heel wat uitzoekwerk.


Via GEP regelde hij voor ons een compleet pakket bestaande uit: 

Regenwateropslagtank van 1500L, een 3-traps fijnfilter, UV-filter , waterpomp en groffilters.


Naast dit alles moesten we ons ook gaan bezighouden met de inrichting, zoals de keuken en de badkamer. Omdat we het leuk vinden om nieuwe besparende technieken te proberen vonden we de E-shower recycledouche van Hamwells een interessante toevoeging.

Maar ook dingen zoals het materiaal voor op de badkamerwandjes, waar de stopcontacten moesten komen, welk materiaal we het beste op de vloer konden leggen i.v.m. de vloerverwarming...


Inmiddels was de tijd ook aangebroken dat ons huidige huis te koop gezet moest worden. Gelukkig was ons huis snel verkocht, dit gaf wel weer meer rust en zekerheid in verband met het financiëren van het tiny house.


Bouwen en verhuizen

De bouw ging begin december van start en wij waren al een aantal maanden bezig met leegruimen van onze woning. Alles wat niet meeging hebben we weggegeven, verkocht op marktplaats of aan de kringloop gedoneerd. Spullen die we wel mee wilden nemen, bijvoorbeeld gereedschap en de wasmachine, gingen naar een tijdelijke opslag. Half januari ging ons bed naar de opslag en trokken wij en de poezen tijdelijk in op de zolder van Steven’s ouders. Ons huis werd 1 februari overgedragen aan de nieuwe eigenaar en daarmee was ook dat afgerond.


Ons tiny house begon er, naarmate de bouw vorderde, steeds meer als een echt huis uit te zien. Elke week gingen we langs in de werkplaats op te kijken hoe het ermee stond en om eventueel bepaalde elementen te bespreken of zelfs te veranderen. Ook zijn we nog een aantal keer wezen schilderen.


Op 19 februari was het eindelijk zover; ons huisje kon worden verplaatst naar de Duinvallei.

Lourens ten Hoven van Schaddé van Dooren (die we al eens eerder hadden gesproken in onze zoektocht naar een trailer) kon ons huisje verplaatsen met een traktor. Hij had een paar weken eerder ook het huisje van onze buren Bram en Roos naar de Duinvallei gereden en zou in de maanden erna nog een aantal huisjes verplaatsen. Na een spannende rit en wat tactisch manoeuvreerwerk in de wijk, was ons huisje eindelijk thuis, in de Duinvallei. 


Na ruim een jaar na het zien van de advertentie, stond ons nieuwe huis dan eindelijk op zijn plek. Het was een bewogen jaar, waarvan de focus vooral op het huis lag. Bijna alle vrije uurtjes waren in het tiny house project gestopt. Alsof we een soort tunnelvisie hadden, zijn veel andere dingen onbewust een beetje aan ons voorbijgegaan. Zo hebben we bijvoorbeeld het gevoel dat we de jaargetijden niet zo goed hebben beleefd ;)


Maar het was allemaal de moeite waard. Nu konden we eindelijk in ons mooie huisje gaan wonen. Maar ons avontuur was hiermee niet klaar. Het begon net.

2020 © Steven en Leanne, Katwijk

Website door

OK

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te verbeteren.